4 super laka recepta za biljna mleka

Biljna mleka često koristim u jelima koje pravim za bebu i nas, pa dok za nas starije ponekad kupim u prodavnici biljno mleko sa nekom aromom, njemu isključivo dajem domaća koja pravim, bez ikakvih aditiva i konzervanasa, uz eventualni dodatak proverenih sastojaka kao što su med, kakao, javorov sirup, cimet i sl.
Sva ova mleka koristim u pripremi kašica, mafina i keksića za bebu.

NAPOMENA: Obavezno imajte u vidu da biljna mleka nisu zamena za majčino ili adaptirano mleko.

Napomena 2: koristite šolju zapremine po želji, bitan je odnos namirnice od koje pravite mleko i vode.

Pirinčano mleko

Pirinač je namirnica koja je pogodna za početak nemlečne dohrane i može se davati bebi od 6. meseca, pa je s toga ovo mleko bilo i među prvima koje je moj bebac probao. Lako se pravi, iako sam prvi put bila u malom ‘problemu’ sa njim, dok nisam uspela da pronađem meru za gustinu koja nam odgovara.

Može da se pravi od svih vrsta pirinča pa u zavisnosti od toga i recepti mogu da budu drugačiji tj. sam razmer pirinča i vode. Ja najčešće pravim od integralnog.

1 šolja pirinča : 4 šolje vode

Šolju očišćenog i opranog pirinča kuvam u 4 šolje vode i pazim da se dobro skuva, ali i da se ne isuši. Kada se skuva, stavim u blender (ja koristim NutriBullet) i miksam dok ne dobijem tečnu masu.

Savet: ako vam se učini da je masa pregusta dodajte još malo vrele vode i ponovo miksajte. Gustinu odredite prema svom ukusu.

Izmiksanu masu procedim kroz gazu i to je to. U staklenoj flaši ili tegli čuvam u frižideru do 3 dana, s tim što bebi uvek dajem prvi i drugi dan, a treći ako ostane koristim za nas velike.

Inače je blagog ukusa pa lepo ide i u slana i u slatka jela.

Ovseno mleko

Ovas možete uvesti od osmog meseca (prema tablici koju sam pratila), pa je prema uzrastu drugo biljno mleko koje možete praviti. Uz kokosovo, njega pravim najčešće.

1 šolja ovsenih pahuljica : 3 šolje vode

Potopim šolju pahuljica na 20ak minuta, prospem ostatak vode i prelijem sa nove tri šolje vode pa sve zajedno izblendam. Procedim smesu kroz gazu, pelenu ili cediljku.
Mleko možete malo da zasladite cejlonskim cimetom ili rogačem ili dodajte sirovi kakao.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko je, kao i sam kokos, primeren uzrastu 12+ meseci.
Pravim ga na 2 načina: od celog kokosa i od kokosovog brašna. Recept za kokosovo mleko od celog kokosa sam već pisala pa ga možete pročitati ovde.

Kokosovo mleko od kokosovog brašna

1 šolja kokosovog brašna : 2 do 3 šolje vode

Šolju kokosovog brašna prelijem sa vrelom vodom i ostavim da odstoji oko sat vremena. Celu smesu onda prespem u blender i miksam, pa ponovo, procedim kroz gazu. I ovo mleko čuvam do 3 dana.
Ako se odlučite da dodate neki od gore navedenih sastojaka, ubacite ih u blender zajedno sa smesom.

Napomena: Stajanjem u frižideru će vam se uhvatiti na površini malo čvršća smesa koju slobodno možete koristiti u kašicama ili ga promešati u mleko i popiti.

Bademovo mleko

Za bademovo mleko je potrebno da badem prvo potopite na nekoliko sati (ja obično potopim uveče, pa pravim ujutru). Kožica će omekšati, pa ćete je lakše skinuti i očistiti bademe.

1 šolja badema : 4 šolje vode

Ošičćene bademe prelijem sa 4 šolje vode i miksam u blenderu iz više puta, dok ne dobijem željenu smesu iz koje je moguće cediti ‘mleko’ kroz gazu. Ostatak oceđene smese stavljam u mafine ili keksiće.

Predlozi za dodatke za lepši ukus biljnih mleka: cejlonski cimet (6+ meseci), med (bagremov je 12+, ostali 24+), kakao (kupujte sirovi u zdravim hranama, ovi iz marketa su puni šećera i prerađeni), agavin sirup (12+), urme (12+, njih blendajte zajedno sa smesom, daju sladak ukus).

Pišite mi koja mleka vi koristite i da li imate možda neki bolji recept.

Prijatno drugari 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *