Alergija na proteine kravljeg mleka

Dragi roditelji,

pošto mi često pišete i pitate me i o raznim alergijama na hranu, znate i da se ne usuđujem da dajem takve odgovore, koliko god informisana bila na tom polju. Mogu vam dati neke recepte koji će vam biti od pomoći u pripremanju hrane bebicama i dečici koja imaju problem sa intolerancijom ili alergijom, a to ću i učiniti narednih dana.

Do tada, zamolila sam Uroševu dragu & omiljenu doktorku, tetu Kseniju, da vam u kratkim crtama kaže nekoliko stvari na ovu temu.

Ovaj post je samo informativnog karaktera, ukoliko mislite da dete ima neki zdravstveni problem, molim vas odvedite ga kod pedijatra i ne tražite odgovore na internetu.

Kada i zašto se javlja?

Alergija na hranu je aktuelan i sve češći zdravstveni problem u dečijem uzrastu. Poremećaj je najčešće prolaznog karaktera. Obično se javlja u prvim mesecima života i više se sreće kod dece koja su nasledno predisponirana, na ishrani mlečnim formulama, ukoliko je rano započeta ishrana kravljim mlekom, kada je prerano ili prekasno uvedena nemlečna ishrana, u slučaju učestalih stomačnih infekcija. Među najčešćim alergenima hrane su upravo proteni kravljeg mleka.

Simptomi

Najčeše se ispoljava kožnim promenama u vidu ekcema, osipa oko usana, urtikarije (koprivnjača), ali i stomačnim tegobama u vidu grčeva ili pojave sveže krvi u kašastoj stolici. Ponekad je jedini znak oboljenja odbijanje mlečnih obroka. Deca su najčešće dobrog opšteg stanja, lepo napreduju, ali je moguće da u neprepoznatim stanjima dođe do gubitka u telesnoj masi, razvoja anemije pa čak i do pojave neuhranjenosti.

Šta preduzeti?

Savet svim majkama je da u slučaju da kod svoje bebe primete neke od gore navedenih promena u periodu hranjenja mlečnim obrocima potraže savet pedijatra koji će na osnovu simptoma, pregleda i eventualnih laboratorijskih analiza preporučiti odgovarajuću terapijsku meru ili uputiti na pregled kod gastroenterologa.

Osnovna mera je svakako eleminaciona dijeta, a šta će biti preporučeno zavisiće od toga da li dojite vaše dete ili koristite mlečne formule. Kako je problem u većini slučajeva prolaznog karaktera, 50% odojčadi će uspostaviti toleranciju na proteine kravljeg mleka sa navršenih 12 meseci te je ovaj uzrast optimalan za provokaciju tolerancije, a o tome definitivnu odluku donosi lekar vašeg deteta.

2 Comments

  1. Imam bebu od 7,5 meseci. Pre nekih 3 meseca bila sam u radnji a zena koja ima isto bebu kao i moje beba pitala ” da li ga bojim? ” raka sam ” da. Ali i da mi dajem i dohranu” ona mi je rekla ” da kupim kravlje mleko i da mu dam” ja sam u tom trenutku ostala bez reci izasla sam napolje i pomislila’ ‘ ti zeno nisi normalna’ ‘ A to se dogodilo i pre neki dan isto. I tu sam joj odgovorula’ ‘ da nemam ja sta da jedem moje dete ce imati sta da jede a kravlje mleko ce dobiti kad napuni godinu dana’ ‘ nije mi zao da kupim. Znam sta je dobro za moje dete. Nije moje dete TELE pa da pije kralje mleko. Ja inace zivim na selu ali dosta citam sta je dobro a sta ne. I nista ne radim ma svoju ruku nego prvo istrazim ili pitam doktora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *