Kad Philips Avent 4u1 preuzme vlast u kuhinji…

Ovaj dasa je rešio da skuva ručak umesto mene i sad mi jedino ostaje da patim što se nismo družili od samog početka uvođenja nemlečne dohrane mom vrtiguzu. Verovatno bih u svojim kulinarskim počecima spremanja bebi hrane imala manje izgorelih dna šerpi nastalih prilikom onih nekoliko situacija “sačekaću da mu se obari ručak pa ću i ja da prilegnem” koje su se pretvorile u “pristaviću mu ručak i zaspaću u duboku komu od umora – dok me ne probudi miris paljevine”.
Kuva 15 ili 20 min, pre toga zna da odledi, posle da izblenda ili podgreje. Ma kao pravi.

Već smo nekoliko puta pričali kako je prženje za bebe strogo zabranjeno (ako mene pitate preskočite prženje i za vas odrasle). Najviše se hranljivih sastojaka sačuva kuvanjem na pari. U ovaj aparat sipate vodu prema uputstvu, voće/povrće/meso dobro operete i iseckate, uključite na program 15 ili 20 minuta i ne mislite. Kad se kuvanje završi samo okrenete posudu i hrana je spremna za blendanje. Takođe postoji i mogućnost podgrevanja.

Ovaj Avent 4-u-1 dasa će vas spasiti muke i ako niste na vreme izvadili da se nešto odledi, jer pored kuvanja, blendanja i podgrevanja ima i program za odleđivanje hrane.

Što se mene tiče, pored toga što je ovo najzdraviji način pripreme hrane za bebu i što ne postoji mogućnost da vam bilo šta zagori, na kraju vam ostaje samo jedna posuda za pranje (ne znam da li sam vam nekad rekla da mogu bez muke da peglam danima ili da usisam 300 kvadrata iz cuga, ali kada treba da operem sudove krene da mi se vrti u glavi i baš mi se sloši :D).

Testirala sam ga na raznim namirnicama, ali hajde da vam ovde izdvojim nekoliko predloga za mališane koji su na samom početku dohrane.

Jelo #1 / 6 meseci

Obavezan obrok u životu svakog bebaća koji je na startu svoje životne gastro avanture je pire od jabuke i kruške. Dobro operite jabuku i krušku, iseckajte ih, sipajte vodu u aparat, okrenite točkić na program 15 minuta iiii to je to. Ako imate neprskano voće ne morate ga ljuštiti, u suprotnom mislim da bi to obavezno trebalo da uradite. Kada se kuvanje završi okrenite posudu i pritiskom na točkić za nekoliko sekundi dobijate pire. U pire možete dodati malo cejlonskog cimeta koji je takođe dozvoljen od šestog meseca, a za nas ostale, velike bebe koji imamo više od 12 meseci ( 😀 ) ovo može da bude divna poslastica u vidu kompota, pa samo preko skuvanih komadića voća pospite mlevene orahe. Mljac mljac, pravo da vam kažem.

Jelo #2 / 7 meseci

Prema tablici koju sam ja pratila (a ona podrazumeva početak nemlečne dohrane sa 6 meseci) u sedmom mesecu možete bebi uvesti krompir i šargarepu, a prethodno ste verovatno već uveli tikvicu i crni ili crveni luk. Ponovo jedno od omiljenih bebi jela zbog blagosti ukusa. Sve dobro operite, oljuštite i nakon kuvanja izblendajte po želji ili mogućnosti bebe da žvaće. Možete pritisnuti točkić nekoliko vrlo kratkih puta pa da vam ostane neki neizblendani komadić da vidite kako će se beba snaći sa njim. Ja sam ovog puta sve dooobro izblendala i dobila čorbicu, pa sam dodala sitne domaće testenine u nju.

Jelo #3 / 8 meseci

Komadić junetine koji sam prethodno odledila u aparatu iseckala sam na komadiće, ali nakon kuvanja ovog puta nisam blendala, jer se kod nas meso već uveliko žvaće. Inače napravi divnu kašicu od mesa ili ribe kao i kada je u pitanju voće ili povrće. Uz meso su prilog karfiol i brokoli preliveni ekstra devičanskim maslinovim uljem. Ukusan i zdrav ručak za male i velike.

Veeeeeliko hvala Philips Aventu što je samo još jednom potvrdio moju teoriju da priprema domaćih kašica za bebe nije misterija, napor ili gubljenje vremena, a vama drage moje njamnjam bebe prijatno i u slast!

1 Comment

  1. Kako odledjujete namirnice u aventu?Ja sam mislila da se moze odledjivati samo vec gotova zamrznuta kasica, u koju posudu stavite?poz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *