Početak nemlečne dohrane

Mnoge mame su me pitale šta i kako sa početkom dohrane pa ću vam ovde (ukratko) napisati nekoliko stvari, između ostalog i iz mog i bebinog iskustva, kao i prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije koje pratim, pa se nadam da će vam to biti od koristi.

Za one koji su prvi put ovde i nisu pročitali O nama tj. Ko i Zašto recepti za bebe – mali uvod: ja sam obična mama koja prati preporuke Svetske zdravstvene organizacije i po njima se vodi u ishrani bebe, nisam nutricionista ni pedijatar.

KADA POČETI?

Ova odluka je na vama. Neki pedijatri preporučuju početak dohrane od 4. a neki od 6. meseca. Šta god da odlučite MOLIM VAS nemojte bebi davati hranu pre 4. meseca nikako. Moje mišljenje je da je i tada prerano, što zbog nerazvijenosti probavnog trakta, nemogućnosti bebe da sedi, kao i zbog smanjenog unosa mleka koje je bebi najpotrebnije do 6. meseca.
Priče kako beba mora što pre da jede da bi se navikavala na ukuse ne pije vodu i nema nikakvog smisla. Posle 6. meseca majčino ili adaptirano mleko prestaju da zadovoljavaju sve bebine potrebe pa je vreme da se počne sa dohranom.
Na vama je da prihvatite stanovište za koje mislite da je najbolje za vašu bebu i da počnete.

KAKO SE UVODI HRANA?

Kada odlučite sa kojom ćete namirnicom početi uvodite je bar 3 dana. Neke preporuke kazu i 5. Možda vam se to čini predugo, ali zaista nije. Tako ćete ispratiti ako se pojavi alergijska reakcija i znaćete od čega je. Takođe, daćete bebi vremena da se navikne na ukus. Kada namirnicu uvedete možete je kombinovati sa nekom novom koju ćete opet uvoditi 3 dana.
PRIMER: 3 dana uvodite tikvicu pa 4. dan možete ponuditi tikvicu sa malo palente.

KOJE NAMIRNICE BEBA MOŽE DA JEDE U 6. MESECU?

Ja sam bebi prvo ponudila tikvicu, 4. dan smo uveli pirinač, nekoliko dana posle toga bundevu i tako redom. Pored ove tri namirnice možete bebi dati jabuku ili krušku, obarenu ili pečenu pa ispasiranu. Batat ili slatki krompir je slatkastog ukusa, hranljiv je i bebe ga obožavaju. Takođe možete dati kukuruzni griz ili palentu, a dobra opcija su i bezglutenske žitarice proso, amarant i kinoa (u zdravim hranama možete pronaći i griz od ovih zitarica, kao i pirinčani). Bebe koje imaju problem sa stolicom možda ne bi trebalo da počnu sa pirinčem jer on zatvara. Takođe, od početka dohrane im možete dodavati crni luk u povrće koje kuvate, a hranu začinite ekstra devičanskim maslinovim uljem ili cejlonskim cimetom. Beba u ovom uzrastu sme da jede i breskve, samo obavezno skidajte kožicu. Ako možete da nađete domaću ili organsku cveklu, kuvajte je u kori pa oljuštenu i ispasiranu dodajte u povrće koje ste prethodno uveli.

 

KOLIKO BEBA TREBA DA POJEDE?

Prvi bebini zalogaji verovatno neće ni biti zalogaji. Možda će malo da liznu, promuljaju po ustima, naprave facu, pljunu i slično. Budite strpljive i nemojte siliti bebu i gurati joj hranu u usta. Pustite je da se upozna sa ukusom i celom tom ‘jedem hranu koja nije mleko’ situacijom. U početku će to biti kašičica, dve, tri i kod nekih će taj početak trajati duže nego kod drugih. Ne dajte da vas to obeshrabri, i vaša beba će naučiti da jede kao i sve druge 🙂
Moje mišljenje je da se ne treba opterećivati gramažom i količinom hrane, ponudite bebi i dozvolite joj da pojede koliko može.

KOLIKO PUTA DNEVNO BEBA TREBA DA JEDE?

Dovoljno je da šestomesečna beba ima 1 obrok dnevno u toku prepodneva, da biste tokom dana mogli da pratite eventualne alergijske reakcije. Posle te ‘klope’ joj ponudite mleko.

ŠTA AKO BEBA NEĆE NEKU NAMIRNICU?

Nemojte je siliti, ali nemojte ni odustajati od neke namirnice samo zato što je beba jednom odbila to da jede.
Kada sam Urošu ponudila proso prvi put zgadio se i nije hteo da zine posle prvog zalogaja. Posle 2 nedelje ponudila sam ponovo i nakon nekoliko kašičica više nije hteo. Sada obožava proso i jede ga u svim oblicima.
Naravno, dozvolite bebi da i ona možda stvaaarno ne voli neki ukus, ali ne dok se sa njim nije pošteno ni upoznala 😉

ALERGIJSKE REAKCIJE

Namirnice koje idu na početku dohrane nisu veliki alergeni, ali pošto je svaka beba individua za sebe može da se desi da odreaguje na nešto. Alergije se izražavaju osipom na koži, naročito u predelu oko usta, crvenilom očiju i kože. Mogući su zatvor i proliv, grčevi, kašalj i slično. U tom slučaju obavezno prestanite sa namirnicom i naravno obratite se lekaru.

VAŽNO!!!

Nemojte bebi soliti hranu ili dodavati šećer. Nikako na početku ne nudite med, orašaste plodove, citruse, bobičasto voće i sl. Pokušajte da birate proverene namirnice, domaće ili organske, barem na početku dohrane.
Nemojte bebama davati industrijsku hranu, začinjenu hranu, hranu sa aditivima, smoki, čips itd. To teško da je hrana i za odrasle, a kamoli za maleni organizam sa još uvek neizgrađenim imunitetom koji ima ceeeeo život pred sobom.

Nadam se da sam bar malkice pomogla 🙂

Prijatno bebe i srećno mame 😉
(i tate, bake, deke i ostala družino :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *