Povrćne pljeskavice za sve uzraste

Šarene povrćne pljeskavice su se pokazale kao super opcija za doručak, večeru ili užinu kod mnogih bebica i mališana. Lako se prave i mogućnosti kombinovanja namirnica su velike, što znači da ih uvek možete umutiti koje god povrće da trenutno imate.
U zavisnosti od uzrasta kombinujte razno povrće sa brašnima i lanom ili jajima.

Ovde imamo 3 slična recepta, koji su prilagodljivi prema uzrastu deteta i eventualnoj alergiji na jaje.
Uzmite u obzir da su mere ovde za po 3 pljeskavice od svakog recepta, ali lako ćete sami odrediti koliko čega da dodate kad vidite gustinu. Pljeskavice se vade kašikom na pek papir i trebalo bi da ne budu previše retke da se ne razlivaju (vidi slike). Peku se u zagrejanoj rerni pola sata na 180C.

Žute povrćne pljeskavice

U blenderu izmiksajte pola tikvice i pola glavice crnog luka sa kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja. U drugu posudu sipajte jednu kašiku lana i 3 kašike vode pa ostavite desetak minuta da lan pusti sluz, pa ga zatim dodajte u izmiksanu smesu. Na kraju ručno umešajte 3 kašike kukuruznog brašna, pa pljeskavice vadite kašikom na pleh.

Roze/crvene povrćne pljeskavice

U blenderu pomešajte pola manje cvekle i šaku karfiola uz kašiku maslinovog ulja. Kao u prethodnom receptu pripremite lan. Sve pomešajte uz 3 pune kašike spetinog brašna. Pljeskavice vadite kašikom na pleh.

Zelene povrćne pljeskavice

U blenderu izmešajte nekoliko listova kelja (poskidajte debele žile) i pola veće ili jednu manju šargarepu uz malo praziluka, jednu kašiku svinjske masti (ja koristim od mangulice) i jedno jaje (ili samo žumance). Sve izmiksajte u blenderu, pa ručno umešajte tri kašike heljdinog brašna. Pljeskavice vadite kašikom na pleh.

Ove pljeskavice su mekane pa ih lako grickaju i bebe bez zubića, a dobra su opcija i za finger food odnosno da beba vežba da ručka sama. Za starije možete dodati i neki namaz preko.

Pišite mi koju kombinaciju povrća vole vaša deca.

 

Prijatno!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *