Šta kad beba ne zna/neće da žvaće hranu?

Šta kad beba ne zna/neće da žvaće hranu je definitivno u top 5 pitanja koja dobijam od mama.

Moja beba neće da žvaće, moja beba ne zna da žvaće hranu, moja beba se davi na komade hrane…

Ili – kada je pravo vreme da sa blendane hrane pređete na komadiće?

Ovo (kao u ostalom i svi drugi) neće biti magični odgovor koji će pomoći baš svakoj mami i svakoj bebi, ali je najrealniji odgovor: to je potpuno individualno. Ne postoji idealno ni strogo propisano vreme kada beba treba da počne da žvaće. Ne dozvolite da se potresate kad vam okolina soli pamet i iščuđava se kako je vaša beba odavno trebalo da počne da žvaće, jer zaboga, ima već ceeelih 7, 8, 9 ili xy meseci (a ako još uvek nosi i pelenu, ne zna da otpeva zakleo se bumbar i broji bar do 10 na engleskom i nemačkom onda niste nikakve majke, odma’ da vam kažem).

Znam da je popriličnom broju beba žvakanje problem, kod nas to nije bio slučaj. Hranu sam prva dva meseca samo blendala, a onda smo polako počeli da prelazimo na kombinacije blendane i gnječene, pa i na komadiće. Ponekad je to prolazilo, dešavalo se i da nije, ali nije bilo mnogo pobune ni nekog nagona za povraćanjem. Ispisaću vam ovde neke savete vezane za žvakanje hrane kod beba koje sam ja prikupila pred početak dohrane – njih sam sledila pa možda zato i nije bilo većih problema.

1. Idealno vreme kada bi trebalo da počnete da dajete bebi komadiće hrane ne postoji.

Neki ga povezuju sa početkom nicanja zubića, ali bebe mogu da žvaću neke mekše stvari i bez njih, bez obzira što nama to izgleda nemoguće. Neke majke se čak vode i principom “beba vođa dohrane”, gde bebe od početka prinose ustima komadiće hrane svojim rukicama i žvaću (tzv. baby led weaning). Često su bebe i spremne za prelazak na taj sledeći nivo, ali roditelji su uplašeni da ne dođe do zagrcavanja ili davljenja pa ovaj korak prolongiraju. Mislim da bi za uspeh ove akcije ipak trebalo da budu spremne i mama i beba 🙂

2. Kao i za sve druge aktivnosti vezane za odgajanje i negovanje deteta najvažnije je strpljenje i smirenost. Nemojte poludeti kad beba pljune komadić, usitnite ga još malo pa krenite opet. I opet pa opet…sve dok još jednom OPET ne probate i beba reši da žvaće 🙂 Setite se da su sva deca naučila da žvaću, naučiće i vaše 🙂

3. Znam za nekoliko beba koje su počele da žvaću tek kada su dobile priliku da same rukicama istraže zalogaje i strpaju ih u usta. Neki od tih zalogaja završili su i na tepihu i u maminoj kosi, ali šta sad mama, vidiš da žvaćem :mljac mljac:

4. Neki “prirodan” proces dolaska do žvakanja bio bi blendanje – gnječenje – kombinacija gnječenja i ponekog komadića – sitni komadići.

5. Prve komadiće za žvakanje ponudite iz kategorije namirnica koju beba inače voli.

6. Često bake i mame predlažu i kažu da su deca naučila da žvaću uz koricu hleba. Iskreno, ja bih preskočila. I sada kada je moje dete starije ne skidam oči sa njega dok gricka koricu. Čitala sam nekoliko članaka i gledala emisiju u kojoj su pričali o tome da se ta suva korica često “zaglavi” u grlu, a meni se nekoliko puta desilo da se zagrcnem, jer mi se negde usput “zalepi”.

7. Ovde se pristalice BLW-a neće složiti sa mojim mišljenjem, ali moje je da je bolje da bebi za početak hranu iseckate na sitnije komadiće nego da joj date celo parče nečega koje će sama gristi. To pogotovo važi za ove uplašene od zagrcavanja (da li je ovo uopšte reč, neka me neko prosvetli :D)

Evo i nekih predloga koji sami po sebi nisu tako tvrdi, pa će se delići i topiti u ustima, te će se beba verovatno lakše navići da hrana ipak nije uvek tako glatka:

  • cvetići brokolija
  • cvetići karfiola
  • banana (ovo su bili naši prvi “čvrsti” komadići)
  • palenta – skuvana, razmazana u tankom sloju po pek papiru, ohlađena pa sečena na kockice i štapiće
  • barena šargarepa, tikvica
  • šljiva (oljuštena pa iseckana na kockice)
    itd

Kada je bebac savladao žvakanje voća i povrća, prešli smo i na meso.
Tu posebno budite pažljivi kad seckate da vam ne ostanu trakice i končići od mesa (kod belog mesa npr.) već secite na “kraće” parčiće.

Ako posle nekoliko dana nema napretka, napravite pauzu pa pokušajte ponovo.
Naravno, ako beba duži period (ovde ne mislim na 3 ili 4 dana) ne može da savlada žvakanje i ima nagon za povraćanjem ili povraća komadiće obratite se za svaki slučaj pedijatru.

Nikada, nikada, nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora dok jede!

Molim mame koje možda imaju neki savet ili iskustvo da ga podele u komentarima.

Prijatno drugari 😉

1 Comment

  1. Moja beba ima 11 meseci. Pocela je da jede kockice voca i povrca, mekseg, ali problem nam je jer ne zeli da drzi hranu u ruci. Ovo je problem i zbog vrtica. U principu, ono sto moze zaista zvace, ali sama nece da uzme. A kasike baca ili ih koristi za ceskanje zubica. Sta u ovom slucaju da cinimo 😦

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *