Tragovi alergena u namirnicama

Tragovi alergena u namirnicama (za bebe, ali i odrasle) je tema koja se najčešće provlači kroz pitanja koja dobijam od mama bebica koje počinju sa nemlečnom dohranom.

Određene namirnice koje su alergeni nisu poželjne na početku bebine ishrane, već se uvode po određenom redosledu u adekvatnom uzrastu. Tako bebi koja počinje sa prvim zalogajima ne treba odmah dati glutenske namirnice, a pogotovo ne jaja, orašaste plodove, soju i slično. Ne samo da spadaju u grupu čestih alergena, već su reakcije koje izazivaju često burne.

U čemu je problem?

Pozamašan broj proizvoda na tržištu koji izvorno ne sadrži neki od tih alergena ipak ima naznaku ‘proizvod može da sadrži taj i taj alergen u tragovima’.

Zašto?

Proizvođači moraju da napomenu tako nešto zbog zakonske regulative. U pogonima, na mašinama i skladištima fabrika se proizvode, pakuju i čuvaju različiti proizvodi, pa iako recimo kukuruzno brašno ne sadrži gluten, pakuje se na istom mestu gde i neko glutensko brašno, te neka čestica može da dođe u kontakt sa njim. Nisam sigurna koji je po našem zakonu procenat alergena koji mora da bude prisutan u proizvodu da bi proizvođač bio u obavezi da to napiše, ali mislim da je baš mali.

Bez obzira na to, osobe koje imaju celijakiju npr. ne bi smele da dođu u kontakt ni sa tako malim procentom glutena, jer kod njih može da izazove burnu alergijsku reakciju.

Što se tiče bebica, za njih ne znamo da li su na nešto alergične dok to nisu probale, ali svakako ukoliko date neki proizvod koji sadrži neku namirnicu u tragovima, ne računa se da ste tu namirnicu bebi uveli u ishranu.  Neke bebe odreaguju samo na veću količinu alergena, pa je s toga npr. preporuka za jaje tj. žumance (a posle rođendana i belance koje važi za veći alergen), da se uvodi 4 nedelje. Prve nedelje daje se 2 puta osmina jajeta, druge nedelje četvrtina i tako dalje. Beba ne mora da odreaguje da količinu koju pojede prve ili druge nedelje, ali već na veću količinu može. Neke bebe imaju takvu reakciju da im samo dodirom belanceta po koži izađe osip.

U svakom slučaju, pravog odgovora na pitanje da li da bebi dam namirnicu koja ima naznaku da sadrži alergene u tragovima nema.

Zaključak je da je odluka na vama, baš kao što je to slučaj i sa vremenom početka dohrane, tablice uvođenja namirnica koje ćete pratiti i sl.

Ja sam se trudila da pronalazim i kupujem proizvode na kojima ne piše da imaju alergene u tragovima, ali se time nisam opterećivala i, s obzirom da ih je teško pronaći, kupovala sam i ove druge. Moje dete nije imalo nikakvu reakciju kada su takvi proizvodi u pitanju, kao ni mnoga druga deca, ali sam pročitala i čula i neka drugačija iskustva.

Nadam se da sam uspela bar delom da razjasnim ovu temu, a vi slobodno u komentarima pišite vaša mišljenja i iskustva.

Prijatno 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *