Uvođenje namirnica: chia (čia) seme 12+

Čia (chia) semenke nisu nešto što je uobičajeno za naše podneblje niti ga možete ubrati u srcu Šumadije 😀
Čia je jednogodišnja biljka i raste na području Južne Amerike (uglavnom) i kažu da je bila osnova ishrane Asteka i Maja. Svakako ih nisu jele naše babe i dede, ali to nije razlog da se o njima malo više ne raspitamo i ne uvrstimo ih, povremeno, u ishranu. Bebama ih nemojte davati pre prvog rođendana.

Ove semenke nemaju izražen miris ni ukus, potpuno su neutralne. Kada se stave u tečnost (na bar petnaestak minuta, a može i tokom noći) upijaju je i stvara se gel. Zbog toga se koriste i kao zamena za jaja u nekim receptima, uglavnom veganskim:
1 supena kašika gelirane čie menja 1 jaje.

Međutim, na one pune čaše čia pudinga sa pinteresta i instagrama za bebe zaboravite. Preporučena količina ovih semenki za bebe je 1 kafena kašičica, a ta količina svakako neće želirati punu čašu tečnosti. U ovoj mojoj šarenoj čaši možete videti koliko pudinga može da se dobije od jedne (i to baaaš pune) kafene kašičice čie. Odrasli mogu da konzumiraju 3 do 5 kašičia dnevno.

Čia semenke su, pre svega, bogate gvožđem i zato ih je šteta mešati tj. potapati u mlečne proizvode. Možete ih potopiti u vodu, biljna mleka ili voćne sokove. Najbolje u kombinaciji sa vitaminom C, zbog bolje apsorpcije gvožđa. Bogate su i omega-3 masnim kiselinama i imaju visok nivo proteina. Ne treba ih termički obrađivati i nema potrebe da se melju, a lako se i vare.

Moj bebac ih povremeno jede u ovakvim kombinacijama ‘šarenih čaša’ ili smutijima. Mi ostali mu se rado pridružimo u ovom uživanju.

Evo i recepta za šarenu voćnu čašu:

1 kafenu kašičicu čia semenki potopiti na bar 15 minuta u 3 kašike tečnosti (kod nas pirinčano mleko).
Odozgo staviti izgnječenu bananu, zatim kivi i na vrh pirinčane pahuljice i malo cimeta.
Mališanima je zabavno da vide ove slojeve, pa je predlog da im možda stavite u niže slojeve neko voće koje više vole da bi brže došli do njega 😉

Prijatno drugari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *