Uvođenje namirnica: Batat 6+

Batat je jedan od izbora za uvođenje namirnica na početku nemlečne ishrane. Zovu ga još i slatki krompir, iako nije krompir. Bebe i deca ga vole, jer je slatkog ukusa. U Srbiji tek počinje da se pojavljuje na trpezama, ali ko ga proba i sazna malo više o njemu uvrstiće ga u svoju redovnu ishranu 😉

Potiče iz Južne Amerike, a postoji u više stotina vrsta batata. Kod nas najčešće srećemo narandžasti batat, ali možete naleteti i na ljubičasti i beli. Batat je povrće kod koga se jede korenasti deo, ali u ishrani se može koristiti i njegovo lišće.

Batat je bogat beta karotenom, kalijumom, gvožđem i kalcijumom, kao i vitaminima A,B,C i E.

Sadrži puno skroba pa se obično kombinuje kao krompir. Može se bariti, kuvati na pari, peći ili pržiti. Bebama i deci spremajte kuvan na pari ili pečen, nikako nemojte pržiti!

Nemojte ga čuvati u frižideru već na nekom tamnom, suvom mestu koje nije mnogo toplo.

Što se tiče kupovine povremeno se pojavi u većim marketima, ali ima i proizvođača koji ga prodaju online, pa ako vas interesuje kako da dođete do njega malo proguglajte.

recepti za bebe sa batatom

Recepti za bebe, u kojima se nalazi batat, već se nalaze u aplikaciji i na blogu, pa neke od njih možete pogledati na sledećim linkovima:

Grašak sa tikvicom i batatom

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *